Romet R440

Romet R440

Romet

Пълноценен контрол на силата и на тона на гласа

Говорен апарат ROMET - модел R 440, производство на Fountain Head Marketing Inc. - САЩ

More...
Ларингофони

Ларингофони

Ларингофони

Изберете ларингофон измежду продуктите на водещите американски производители.  

More...
Аксесоари

Аксесоари

Подберете аксесоари.

Подберете нужните аксесоари.  

More...
Консумативи

Консумативи

Консумативи, Стоми, др.

Консумативи, Стоми, др    

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Рехабилитация

Оценете
(4 гласа)

Нехирургическото възстановяване на речта след пълната ларингектомия се състои основно от два метода – с електроларинкс и чрез езофагеална реч.

Електроларинкс

При електроларинкса се произвежда един основен звук с помощта на захранвано от батерия устройство, в което има вибриращ барабан. Този звук често се учленява в думи с помощта на езика, на челюстите, на устните и зъбите.

Тонът е предназначен да има честотен обхват близък до този на средния на човешкия глас, може и да се настройва, за да пасне на отделните предпочитания. Електронните изкуствени ларинкси могат широко да се разделят на два подтипа на база на източника на генерирания звук, който се предава от потребителя:

  • Устройства, поставящи се на врата
  • Интраорални устройства.

Устройства поставящи се на врата

При устройствата поставящи се на врата, металната или пластмасова глава на устройството предава основния тон към тъканите на врата. Тонът, след това се предава през тъканите на фаринкса,хипофаринкса и устната кухина, и се учленява в реч, по начин подобен на този, който се е използвал при хирургическата намеса. Тембърът и силата могат да се настройват като се изменят настройките на електронните устройва за генериране на тон. Всеки пациент трябва да се научи да поставя правилно вибриращото устройство на врата си, като опитва да го сложи на различни места и анализира кое място осигурява най-добро качество на гласа.

Устройства с интраорално поставяне

Повечето от устройствата, поставящи се на врата могат да се използват и като интраорални с помощта на адаптер. На вибриращата глава на електроларинкса се поставя пластмасова тръбичка с капаче.

След това, звукът влиза в устата през тръбичката. Понякога пациентите, които използват това устройство, се оплакват от чувство на пълнота в устата си, но дисфагия не се наблюдава.

Предимства на електроларинкса

Относително лесно е да се научите да работите с всички електроларинкси, особено в сравнение с езофагеалната реч. Изискват се упражнения, за да се постигне гладка реч; пациентът с ларингектомия може да си възвърне функционално устната комуникация почти незабавно. Повечето нови устройства имат модули за управление на тембъра и силата, които улесняват общуването в условия с променящи се нива на фонов шум, при слухово-увредени слушатели, или по време на телефонен разговор. С оглед на относително лесната им употреба и висока надеждност, електроларинксите често са привлекателна резервна техника за рехабилитация на гласа след ларингектомия. Тази техника може да се използва, дори и когато се учи езофагеална или ТЕП реч, когато пациента се лекува от екстензивна фарингеално-езофагеална операция, както и когато достъпът до речеви патолог за обучение е ограничен.

Недостатъци на електроларинкса

Електроларинксът произвежда механичен звук и затова той може да не е приемлив при общуване на публично място. Устройството не освобождава ръцете, въпреки че може да бъде и такова със свободни ръце с помощта на подходяща яка, но понякога може да е тежко за пациента. Използването на електроларинкса може да предизвика проблеми в някои ежедневни дейности например, когато говорите и шофирате, готвите или държите телефона. 

Най-добри фониатри

Прочетена 5316 пъти

В момента има 17  гости и няма потребители и в сайта

  • 4.png5.png2.png4.png1.png6.png
  • Посетители:
  • Днес 185
  • |
  • Общо 452416
  • | Powered by CoalaWeb