Romet R440

Romet R440

Romet

Пълноценен контрол на силата и на тона на гласа

Говорен апарат ROMET - модел R 440, производство на Fountain Head Marketing Inc. - САЩ

More...
Ларингофони

Ларингофони

Ларингофони

Изберете ларингофон измежду продуктите на водещите американски производители.  

More...
Аксесоари

Аксесоари

Подберете аксесоари.

Подберете нужните аксесоари.  

More...
Консумативи

Консумативи

Консумативи, Стоми, др.

Консумативи, Стоми, др    

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Ларингектомия

Оценете
(7 гласа)

Определение : Ларингектомията бива частично или пълно премахване по хирургически път на ларинкса, обикновено като част от лечението на рак на ларинкса.

 Цел

Обикновено, ларингектомията се извършва за премахване на тумори или на ракова тъкан. В редки случаи, тя може да се извърши, когато ларинкса е увреден след прострелване, нараняване при автомобилна катастрофа, или при друг подобен тежък инцидент. Ларингектомиите могат да бъдат пълни или частични. Пълните ларингектомии се правят, когато ракът е напреднал. Премахва се целия ларинкс. Често, ако ракът се е разпространил, другите околни структури във врата, като лимфни възли също се премахват. Частичните ларингектомии се правят, когато ракът е ограничен до едно място. Премахва се само мястото с тумора. Ларингектомиите могат да се извършват също, когато другите варианти за лечение, като радиацията или химиотерапията не дадат резултат.

Предпазни мерки

Ларингектомията се прави само, след като ракът на ларинкса е диагностициран след серия от изследвания, които позволяват на оториноларинголога (специалист, който често е наричан още и лекар по уши, нос и гърло) да погледне в гърлото и да вземе проби от тъканта (биопсии), за да потвърди и установи стадия на рака. Хората трябва да са в добро общо здраве, за да претърпят ларингектомия, като ще им се направят стандартни предоперативни кръвни тестове, за да се гарантира, че те могат безопасно да понесат операцията.

Описание

Ларинксът се намира малко под точката, където гърлото се разделя на езофаг, който отвежда храната до стомаха, и на трахея, която отвежда въздуха до белите дробове. Поради своето местоположение, ларинксът играе изключително важна роля за нормалното дишане, преглъщане и говорене. В рамките на ларинкса, гласните сгъвки (често наричани гласни струни) вибрират, докато въздуха се издиша покрай тях, като така се създава глас. Епиглотисът защитава трахеята, като така се гарантира, че само въздух влиза в белите дробове. Когато ларинкъст бъде премахнат, тези функции се губят.

След като ларинксът бъде премахнат, въздухът вече не може да навлиза в белите дробове. По време на такава операция, хирургът премахва ларинксът чрез разрез във врата. Хирургът извършва също и трахеотомия. Той прави изкуствен отвор, наречен стома в предната част на шията. Горната част на трахеята се извежда до стомата и се свързва с нея, като така прави постоянен алтернативен път за въздуха, който да достига до белите дробове. Връзката между гърлото и езофага обикновено не се засяга, затова след излекуването, човекът, чиито ларинкс е премахнат може да се храни нормално. Обаче, нормалната реч вече не е възможна. Няколко алтернативни начина на гласова комуникация могат да се научат с помощта на речеви патолог.

Подготовка

Както при всяка хирургическа операция, пациентът ще трябва да подпише формуляр за съгласие, след като процедурата му обяснена подробно. Много пациенти предпочитат второ лекарско мнение, а някои застрахователи го изискват. Изследвания на кръвта и урината, заедно с рентгенова снимка на гръдния кош и ЕКГ могат да бъдат поискани от лекаря, ако прецени това за необходимо. Пациентът също трябва да проведе предоперативна среща с анестезиолог. Ако се планира пълна ларингектомия, може да е полезно да се срещнете с речеви патолог и/или пациент с ларингектомия, за да обсъдите следоперативните очаквания и подкрепа, от която ще имате нужда.

Последваща грижа

Човек, на когото е направена ларингектомия прекарва няколко дни в интензивното отделение и получава интравенозно течности и лекарства. Както при всяка сериозна операция, кръвното налягане, пулсът и дишането се наблюдават редовно. Пациентът се стимулира да се завърта, да кашля и да диша дълбоко, за да помогне да се мобилизира отделянето на секрети в белите дробове. Един или повече дренажи се вкарват във врата, за да се премахнат събиращите се течности. Тези дренажи се свалят след няколко дни.

Отнема две до три седмици на тъканите на гърлото да се излекуват. През това време, пациентът с ларингектомия не може да преглъща храна и трябва да получава храна през тръбичка, вкарана през носа и минаваща надолу по гърлото до стомаха. В рамките на този период, дори хората с частични ларингектомии не могат да говорят.

Когато въздухът се вдишва нормално през носа, той се затопля и овлажнява преди да достигне до белите дробове. Когато въздухът се вдишва през стомата, той няма възможността да се стопли и овлажни. За да предпазвате стомата от изсъхване и от образуване на коричка, пациентите с ларингектомия е желателно да дишат изкуствено овлажнен въздух. Стомата обикновено е покрита с леко парче плат, за да се поддържа чиста, както и за да пази нежелани частици от проникване в белите дробове. Грижата за стомата е изключително важна, тъй като тя е единствения път, през който въздухът влиза до белите дробове на пациента. След ларингектомия, съответния здравен специалист ще обучи пациента и хората, които ще се грижат за него как да се грижи за стомата.

Веднага след ларингектомията се налага да се използват алтернативни начини за комуникация като писане на бележки, жестикулиране, или посочване. Пациентът с частична ларингектомия постепенно ще възвърне част от речта си няколко дни след операцията, но гласът може да е дрезгав, слаб и напрегнат. Речевият патолог ще работи с пациентите с пълна ларингектомия, за да установят нови начини за общуване.

Съществуват три основни метода за създаване на глас след пълна ларингектомия. При езофагеалната реч, пациентът се научава как да „поглъща“ въздух надолу през хранопровода и да създава звуци като изпуска въздуха. Този метод изисква доста координация и обучение, а произвежда кратки изблици (7 или 8 срички) със слаб звук.

Трахеоезофагеалната реч отклонява въздух през отвор в трахеята, направен от хирург. Въздухът след това преминава през имплантирана протеза за изкуствен глас (малка тръбичка, която произвежда звук, когато въздухът премине през нея). Последните нововъведения, които се направиха в имплантирането на гласови протези, позволяват те да произвеждат глас с много добро качество.

Третият метод за изкуствена звукова комуникация включва използването на ръчно електронно устройство, което превръща вибрациите в глас. Съществуват няколко различни вида от тези устройства, но те всички изискват използването на една ръка, за да се държи устройството до гърлото. Изборът на това кой метод да се използва зависи от много неща, включително от възрастта и здравето на пациента, както и дали други части от устата, като езика, също са премахнати.

Много пациенти се връщат към ежедневните си дейности след операцията. Специални предпазни мерки трябва да се вземат по време на къпане или на бръснене. Специални инструкции и екипировка са необходими и за тези, които желаят да плуват или да карат водни ски, тъй като е опасно ако попадне вода в трахеята и белите дробове през стомата.

Редовните вторични прегледи са важна част от терапията на рака, тъй като съществува риск над средния от развиване на нов рак на устата, гърлото или на други области в главата или врата. Много групи за взаимна помощ и подкрепа са на разположение да помагат на пациентите да се срещнат с други, които имат подобни проблеми.

Рискове

Ларингектомията често успява да излекува ракови образувания в ранен стадий. Обаче, тя налага промени в начина на живот. Пациентите с ларингектомия трябва да се научат на нови начини на говорене. Те трябва непрекъснато да се грижат за тяхната стома. Могат да се получат много сериозни инфекции, ако вода или друга чужда материя попадне в белите дробове през незащитената стома. Освен това, жените, които претърпяват частична ларингектомия или се учат на някой вид изкуствена реч, ще имат дълбок глас, подобен на мъжки. За някои жени, това може да създаде някои психологически предизвикателства.

Нормални резултати

В идеалния случай, премахването на ларинкса ще премахне всички ракови образувания. Пациентът ще се възстанови от операцията, ще пренастрои начина си на живот и ще се върне към активен живот.

Аномални резултати

Понякога ракът вече се е разпространил към околните тъкани и се налага да се премахват лимфни възли, части от езика или други ракови образувания. Както при всяка друга сериозна операция, възможни са постоперативни инфекции. Инфекцията е особено притеснителна за пациентите с ларингектомия, които са избрали да им бъде имплантирана гласова протеза, като това е една от главните причини да се наложи премахването на устройството.

Важни термини

Ларинкс - Познат още като гласова кутия, ларинксът се състои от хрущял, като включва органите за производство на глас. Това включва гласовите струни и мускулите и връзките, които задвижват струните.

Лимфни възли - Скупвания на тъкан по протежението на лимфен канал, които произвеждат клетки, наречени лимфоцити, които се борят с инфекциите.

Трахеостомия - Хирургическа процедура, при която се прави изкуствен отвор в трахеята, от където да влиза въздух в белите дробове.

Ларингектомия

Етимология: гр., larynx + ektomē,изрязване

Хирургическо премахване на ларинкса, което се извършва, за да лекува рака на ларинкса. Преди пълната ларингектомия, пациентът се изпраща за консултация с речеви патолог, за да разгледа възможностите за езофагеална реч и гласово протезиране. Обикновено се прилагат антибиотици, за да се намали риска от инфекция. Пациентът се поставя в местна или в пълна анестезия, а трахеята се зашива за кожата, както при трахеостомия, за да се осигури адекватен дихателен път. При частичната ларингектомия само гласните струни се премахват, а трахеостомията се затваря в рамките на няколко дни. Ако злокачествените образувания са масови се премахва целия ларинкс, заедно с епиглотиса, лъжливите струни, истинските струни, пръстеновидния хрущял в ларинкса, както и два или три пръстена от трахеята.Трахеостомията е постоянна, а на място се поставя тръба за ларингектомия. След операцията, пациентът се наблюдава за кръвотечение. Кислороден пулверизатор с овлажнител може да намали кашлянето и вискозитета на секретите. Дават се интравенозно течности, а втечнена храна може да се подава през назогастралната тръба. Пациентът няма обоняние и не може да изчисти носа си. За общуване могат да се използват карти с надписи или изтриваща се преносима дъска. Загубата на речта е постоянна след ларингектомия.

________________________________________

Ларингектомията представлява пълно или частично премахване на ларинкса с оперативна намеса. Тя обикновено се извършва като част от лечението на рака на ларинкса. В зависимост от вида на хирургическата процедура, речта на пациента може да промени качеството си или да бъде напълно загубена. Затова речевата терапия представлява важен компонент от терапевтичния план. Има три метода на говорене без използването на ларинкс. Езофагеалната реч е един метод, който пациента може да научи. Пациентът се учи да улавя въздух в хранопровода си. Като алтернатива на ларингеалния глас, въздухът кара горната част на хранопровода да вибрира, като осигурява полезен звук за реч. Пациентът променя този звук в думи като движи устните си, езика и челюстите.

Изкуственият ларинкс представлява устройство, захранвано с батерия, което издава звук в устната кухина, с помощта на който се оформят думи. Трахеоезофагеалната пункция е по-нова техника, която вече се използва широко. Тя се състои от клапа, поставена в трахеалната стома, която позволява на въздуха да се отклони в хранопровода и през устата, като се поставя гласова протеза, която позволява да се говори.

ГРИЖА ЗА ПАЦИЕНТА. Поради физическите и емоционални промени, които пациентите и семействата им трябва да понесат до хирургическата намеса и след нея, особено важно е да получат инструкции и консултации преди операцията. Те ще се нуждаят от помощ, за да се справят с опасенията и тревогите свързани с възможността на пациента да общува след операцията, а те трябва и да знаят, че членовете на лекуващия екип са на разположение да ги изслушат и да отговорят откровено на въпросите им. Пациентите трябва да получат обяснения за вида на оборудването, което ще се използва по време на непосредствения постоперативен период и за целта на всяка процедура. Те трябва да се уверят, че молив и лист хартия, или някакво друго средство за комуникация ще бъде на масата до леглото им след операцията и, че те няма да останат без начин да повикат помощ. Разбираемо е, че един от най-големите страхове на тези пациенти е, че, тъй като те няма да могат да извикат или да говорят, те ще бъдат оставени сами и могат да се задушат.

Страхът от задушаване има известно оправдание в пациента. Това е основният риск по време на непосредствения постоперативен период. Завъртането, кашлянето и дълбокото дишане са важни в поддържането на дихателния път. Може да се наложи и изсмукване, а овлажняването също е важно. Допълнителна тръба за трахеостомия се държи до леглото за спешни случаи, както и за ежедневна смяна на външната тръба, ако хирургът избере да го направи. След различен период от време, тръбата за трахеостомия може да бъде премахната постоянно. Храненето започва обикновено след около 1 до 2 седмици.

При подготовка за изписване, пациентите се обучават на самостоятелна грижа за тяхната ларингектомия. Те се предупреждават да не попада вода в белите им дробове по време на баня или при бръснене. Въпреки че не е необходимо да се слага превръзка за покриване на отвора в трахеята на врата, пациента може да поиска да го скрие с малко квадратно парче памучен материал или да носи яка, или шал от порест материал, за да скрие раната. Тези видове покривала са полезни в това, че те действат като филтри и премахват праха и други дразнители от въздуха, който се вдишва през стомата.

В много региони има клубове на хора прекарали ларингектомия, които предлагат сериозна морална подкрепа и информация, която е ценна за пациентите и семействата в периода на пренастройване. 

A,Преди ларингектомията, въздухът тече през устата и носа.

B,Хирургическото премахване на ларинкса изисква да се направи нов отвор за преминаване на въздуха. Трахеята и хранопроводът се разделят. От Поласки и Татро, 1996 г.

Miller-Keane Encyclopedia and Dictionary of Medicine, Nursing, and Allied Health, Seventh Edition. © 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier, Inc. All rights reserved.

________________________________________

 

Прочетена 19568 пъти
Още в тази категория: « Да говорим отново Симптоми »

В момента има 27  гости и няма потребители и в сайта

  • 4.png6.png8.png7.png0.png7.png
  • Посетители:
  • Днес 112
  • |
  • Общо 468707
  • | Powered by CoalaWeb