Romet R440

Romet R440

Romet

Пълноценен контрол на силата и на тона на гласа

Говорен апарат ROMET - модел R 440, производство на Fountain Head Marketing Inc. - САЩ

More...
Ларингофони

Ларингофони

Ларингофони

Изберете ларингофон измежду продуктите на водещите американски производители.  

More...
Аксесоари

Аксесоари

Подберете аксесоари.

Подберете нужните аксесоари.  

More...
Консумативи

Консумативи

Консумативи, Стоми, др.

Консумативи, Стоми, др    

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Да говорим отново

Оценете
(8 гласа)

Как да се научим да говорим отново, ако изгубим гласа си

Загубата на гласа ви ще ви се отрази много сериозно, ако ларинксът ви е премахнат напълно (пълна ларингектомия). По време на операцията, вашият хирург ще раздели трахеята и хранопровода (езофаг) от устата ви. 

Ще имате отвор на шията, който се нарича стома, през която ще дишате. Вече няма да можете да изкарвате въздух от белите си дробове през устата, както и да говорите. Затова ще трябва да се научите на нови начини на комуникация. 

Ще се срещнете с говорен и речеви терапевт преди операцията, за да обсъдите възможните начини да провеждате комуникация след хирургическата намеса. Може да имате възможността да се срещнете и с някого, който е претърпял подобна операция или да прегледате видео клипове на хора, които комуникират след тяхната ларингектомия. Видът комуникация, от който ще можете да се възползвате ще зависи от вашето конкретно положение, видът и броят на операциите, които сте претърпели, както и от вашите предпочитания.

Съществуват три главни начина, които могат да ви помогнат да произвеждате звук и да се научите да говорите отново. Това са:

 • Гласово протезиране или трахео-езофагална пункция (ТЕП)
 • Езофагална реч
 • Електронен ларинкс

Основната цел е да запазите живота си колкото се може по-нормален. Това означава да ви помогнем да се чувствате уверен като говорите с хора в ежедневни ситуации, включително, когато използвате телефон. Някои опции е възможно да се окажат по-подходящи за ситуацията на вашата работа и в дома ви, отколкото други.

Гласово протезиране (Трахео-езофагална пункция – ТЕП)

Трахео-езофагалната пункция (ТЕП) е най-често срещания начин да възстановите речта си след ларингектомия, но тя не е подходяща за всеки. Обикновено ТЕП се прави като част от операцията по премахването на ларинкса. Но може и да се направи на по-късен етап, тъй като е малка процедура. Това обикновено се случва поне 8 седмици, след като сте прекарали операция за премахване на ларинкса.

При ТЕП, вашият хирург ще направи малък отвор, който се нарича фистула в задната част на вашата стома. Това създава отвор между трахеята и хранопровода (езофага). Вашият хирург може да постави тръбичка (катетър) в отворът, за да го запази отворен. Другият вариант е да постави малък клапан (гласова протеза) в отвора по време на операцията. Ако нямате поставен катетър в отвора, ще трябва да ви поставят тръбичка за хранене през носа за известно време. 

Ако имате поставен катетър в пункцията (отворът), ще можете да приемате течна храна през тръбичката. Но след като мястото зарасне и започнете да се храните и да поемате течности, лекарят ще извади катетъра и ще постави малка еднопосочна клапа в отвора. 

Ако претърпите трахео-езаофагална пункция известно време след ларингектомията, катетърът ще трябва да бъде поставен само за няколко дни, а може да ви бъде поставена клапата (гласовата протеза) веднага.

Гласовата протеза представлява клапа, която ви позволява да произвеждате звуци като изкарвате въздух от белите си дробове нагоре през устата. Трябва да покриете стомата с пръсти, така че въздуха да премине през клапата, а не през стомата. След като започнете да използвате този вид гласово протезиране, вече може да започнете да използвате други видове клапи, които се използват без ръцете. Те автоматично затварят стомата, когато използвате говорната клапа. Така няма да се налага да поставяте ръка да покривате отвора, когато искате да кажете нещо. Но клапите, които се използват без ръце не са подходящи за всеки.

valve1,jpg

 

Употребата на гласовата протеза изисква практика. След известно време, мускулите навътре в гърлото ви ще се засилят и ще вибрират по-лесно, когато въздухът преминава през тях. Помощ ще ви окаже и вашия речеви терапевт. Щом свикнете с това, може да се изненадате колко добре ви разбират хората.

Най-използваните 3 типа клапи са:

 • Клапа на Блом-Сингер
 • Клапа Провокс
 • Клапа Грьонинген.

Клапите Блом-Сингер и някои видове клапи Провокс са външни. Това означава, че те са предвидени да могат да се извадят, за да се почистват, тъй като много хора се грижат сами за тях. Клапата трябва да се поддържа чиста. Ако се запуши, въздухът не може свободно да преминава през нея и няма да можете да говорите. Вашата медицинска сестра може да ви покаже как да се грижите за клапата, как да я почиствате и да я поставяте обратно. Добре е да се упражнявате, докато сте достатъчно уверени да се справяте самостоятелно. 

Грьонинген и някои видове от клапите Провокс са вътрешни. Те се оставят на място, докато не се наложи да се сменят – на около всеки 6 месеца, или по-скоро, ако започнат да пропускат. Специално обучен терапевт, лекар или сестра трябва да заменят клапите. Това може да стане по време на един от вторичните прегледи.

Понякога може да се наложи да преминете от един вид клапа на друг, ако вашата клапа се нуждае от смяна. 

Вашият медицински екип трябва да ви информира как да постъпите, ако клапата ви падне и към кого да се обърнете за съвети.

Понякога, хората се затрудняват да говорят с поставена говорна клапа. Това обикновено се дължи на спазъм на мускулите на фаринкса. Вашият говорен и езиков терапевт ще ви помогне да опитате да преодолеете спазма. Вашият хирург може също да предложи лечение чрез инжектиране на ботулинов токсин (ботокс) в мускула, за да го отпусне. Понякога, проблемът с речта се причинява от подуване в областта около клапата предизвикано от киселини от храносмилателния тракт. Вашият лекар или здравен специалист може да ви предпише лекарства за по-добро храносмилане, ако получавате киселини в стомаха.

Езофагална реч (поглъщане на въздух)

Това е бил най-често използваният метод, който хората са използвали, за да се научат да говорят след ларингектомия. За да говорите по този начин, трябва да придвижите въздуха надолу по вашия хранопровод (езофаг). Въздухът преминава през мускулите на гърлото ви и причинява вибрации. Вие се учите да използвате тези вибрации и да ги превръщате в реч като движите устата и устните си като при нормална реч.

Ако използвате този метод, вашият речеви терапевт може да започне да ви обучава скоро след като се възстановите от операцията си. Някои хора успяват да се справят по-бързо от други. Понякога може да ви се стори, че никога няма да се научите. Но не спирайте да се опитвате и в крайна сметка ще успеете и с това. Най-голямата трудност е да придвижите надолу достатъчно въздух, за да може да произвеждате непрекъсната реч. Около 1 на 3 души се справят с това много добре. Някои хора успяват дори да се върнат на работа – дори и на позиции, които изискват много говорене. Вашият езиков и речеви терапевт може да ви окаже сериозна подкрепа по време на този период. Той ще ви разбере, когато се нуждаете от повече упражнения.

В наше време за хората е по-лесно да използват гласови протези, отколкото езофагална реч, но езофагалната реч има предимството да не изисква никакво оборудване. Така може да е по-добре от говоренето през клапа, ако трудно се справяте с малки предмети. А може и да е по-добра от използването на електронен ларинкс, ако смятате, че ще ви бъде трудно да държите нещо до гърлото си всеки път, когато искате да кажете нещо.

Електронен ларинкс

Електронният ларинкс (електроларинкс) представлява уред захранван от батерия, който произвежда звук, който използвате вместо глас. Съществуват много различни модели и конструкции, но обикновено те са с размера на малка електрическа бръсначка. Апаратът се придържа към шията, или поставяте малка тръбичка в ъгъла на устата си. Когато натиснете бутона на уреда, той започва да произвежда звук. Ако започнете да движите езика и устата си ще може да оформяте звуците в думи. Този метод на реч може да е най-подходящ за вас, ако:

 • Не може да използвате гласово протезиране (ТЕП) поради медицински причини
 • Не ви е поставена гласова протеза по време на вашата ларингектомия, но очаквате ви бъде поставена по-късно

 --- picture ---

За да можете да използвате този метод ви е необходимо известно обучение от речеви и езиков терапевт и доста упражнения. Речта има механичен звук, но повечето хора се научават да говорят разбираемо. Един пациент ни сподели:

    „Не се страхувайте да използвате телефона. Започнете разговора с думите „Имам говорен проблем, можете ли да ме разбирате?”, а след това си продължете нормално. Могат да се появят трудности с номерата, а и си струва да помолите човекът отсреща да повтаря какво е разбрал от вас понякога.”

Някои от уредите имат бутон, с който да регулирате височината на гласа или тона на звука, произвеждан от електронния ларинкс. Това ще помогне на гласа ви да звучи по-разнообразно. Вашият речев и езиков терапевт ще ви консултира, за да изберете най-добрия вид за вашето състояние. Може да разгледате сайта ни, който е единствения в България специализиран електронен магазин за доставка на различни марки и модели говорни апарати, аксесоари и консумативи за ларингектомирани пациенти.

Записвайте си

Може да ви бъде от полза да си носите малък бележник и химикалка, за да може винаги да записвате бележки на хората около вас, ако ви се наложи. Преносими компютри, електронни бележници или таблети също могат са ви от полза при общуването. На пазара има огромно разнообразие от малки преносими машини. Вашият речеви терапевт може да ви посъветва за това коя ще ви е най-полезна. Полезно би било и да поговорите с някой, който използва същия вид възстановяване на гласа, който сте избрал. 

 

 

Прочетена 10739 пъти
Още в тази категория: « Рехабилитация Ларингектомия »

В момента има 9  гости и няма потребители и в сайта

 • 4.png5.png7.png4.png2.png8.png
 • Посетители:
 • Днес 173
 • |
 • Общо 457428
 • | Powered by CoalaWeb